Myopie of bijziendheid is een heel voorkomende oogaandoening. Tegen 2050 zal volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO meer dan 50% van de wereldbevolking myopie hebben. Maar wat is myopie nu precies? Heel kort uitgelegd.
Wat is myopie of bijziendheid?
Goed zien dichtbij, wazig zien veraf. Als je myopie hebt of bijziend bent, wil dat zeggen dat je vooral goed dichtbij ziet. In de verte scherpstellen gaat minder goed.
Langere oogbol
Dat komt omdat je oogbol iets te lang is geworden, waardoor het brandpunt van je zicht niet op je netvlies belandt achteraan je oog, maar iets ervoor. Hierdoor kan je niet langer scherpstellen op zaken die zich in de verte bevinden.
Zo merk je het
Je kan het merken bij het tv-kijken, autorijden of gezichten herkennen op straat. Myopie bij kinderen kan optreden vanaf de leeftijd van 10 jaar. Meestal duikt het op in de puberteit om daarna te stabiliseren. Je zoon of dochter kan niet meer goed lezen wat er op het schoolbord staat – dat kan zich vertalen naar verminderde schoolresultaten – en knijpt zijn of haar ogen tot spleetjes bij het tv-kijken.
Hoe komt het?
Erfelijke factoren en veel dichtbij kijken… op schermen Bijziendheid is voor een deel erfelijk. Een ander deel zou te wijten zijn aan het feit dat ons kijkgedrag de laatste jaren fors veranderd is. Zo focussen we tegenwoordig veel vaker én langduriger op zeer korte kijkafstanden, namelijk op digitale schermen zoals smartphone, tablet en laptop.
De oplossing
Een bril met unifocale glazen laat je opnieuw haarscherp zien, ook in de verte. Naast traditionele unifocale glazen, bestaat er nu ook een nieuwe categorie unifocale glazen: Sync III brillenglazen, voor personen die bijziend zijn en veelvuldig gebruik maken van digitale schermen.